Šta je električar? Kako postati električar?
Elektrikçi nedir ? elekrikçi nasıl olunur ? Gibi sorularınız varsa en doğru sayfadasınız. Elektrikçi nedir ? Elektrik tesisatçısı veya Elektrikçi, yapıların içine ya da dışına elektrik tesisatını döşeyen, elektrikli aydınlatma, ısıtma ve haberleşme tertibatının montaj ve onarımını yapan meslek grubudur.
2005 yılından beri elektrikçilik yapmaktayım. Meslektaşlarıma güvenmediğim bir konuda, sizinde güvenmenizi bekleyemem ama bazı eleştiriler çok ağır olabiliyor.
Toplumda elektrikçilerin söz verdiği zamanda gelmediği, yaparım deyip yapmadığı söylentileri çok dolaşır. Hatta üçkağıtçılık sırasında sıhhi tesisatçılar ve televizyon tamircilerinden önce geliyormuşuz.
Evet ekşi sözlük yazarları bize bu ithamlarda bulunmuş. Aşırıya kaçıp ağır sözler sarf edenler bile olmuş.
Filmlerde ve dizilerde sucular ve tüpçüler kadar rol bulamayan bu meslek grubuna olan ön yargı umarım bir gün değişir. Yada biz genç elektrikçiler bunu değiştirmeliyiz.
Filmlerde rol almıyoruz demişken, Jason Statham’ın bir filminde elektrikçiye rol verildiğini gördüm. Filmin adı 13, filmi uzun zaman önce izledim ama hatırladığım kadarıyla, bir evde kabloları yenileyen elektrikçi sahnesiyle başlıyordu. Sanırım bu elektrikçi Jason Statham’ın kardeşi rolündeydi. Filmin devamında para için Rus ruleti oynuyorlardı. İzlediğim en tüy ürpertici filmdi diyebilirim.
Biz genç elektrikçilerin bu ön yargıyı değiştirmesinden bahsediyordum. Evet artık müşterilerimize yalan söylememeliyiz, söz verdiğimiz zamanda buluşma yerine varmalıyız. Yapacağımızın işin hakkını istemeliyiz, fazlasını değil.
Geçenlerde bilgisayarcı arkadaşımla oturuyoruz, sohbet muhabbet falan derken konu müşterilere geldi. İnsanlar tamir için bilgisayarını bıraktığı zaman neden burada beklemek istiyor? diye sordum.
Cevabı az çok belliydi ama ondan konu hakkında görüşlerini de almak istedim. Piyasadaki bilgisayarcılar yıllarca insanlara yanlış yaptı. Bilgisayar parçalarını düşük özellikte parçalar ile değiştirdiler. Yada bunun gibi bir sürü güven kırıcı şey dedi.
Şimdi oda kendi meslektaşları ile bu konuda mücadele ediyor. Umarım insanlara güven verme konusunda diğer bilgisayarcılar ondan örnek alır.
Elektrikçi ne iş yapar ?
Elektrikçi; ev ve iş yerlerinizde elektrikli tesisatını döşeyen, aydınlatma, haberleşme ve ısınma araçlarının altyapı ve kurulum işlerini yapan kişilerdir.
Elektrikçiler ikiye ayrılır.
- Alaylı: Örneğin ben alaylı sınıfına giriyorum. 2005 yılında babam elektrikçi ustanın yanına verdiği zaman haftalık 30 liraya çalışıyordum. Çıraklık eğitim merkezine haftada 1 gün gidiyordum. Diğer günler inşatta dükkanda ustalardan meslek öğreniyordum.
Kişisel blogum Alper Genç de hakkımda sayfamı okursanız beni daha iyi tanıyabilirsiniz.
- Birde okumuş elektrikçiler vardır. Bu sınıfa giren bir çok meslektaşım var. Endüstri meslek liseli olan bu arkadaşlar okulu bitirince isterlerse diplomaları ile ustalık belgesi alabilirler.
Ama siz bu iki tür elektrikçi konusuna takılmayın. Öyle ya hepsi aynıdır bunların 🙂
Mesleğim konusunda en sevmediğim olay şudur. Yıllarca çalış bu işin her detayını öğren. Müşteri lambam yanmıyor dediğinde 2 dakikada arızayı çözüp servis ücreti isteyince. oO usta ne yaptın ki ?
Evet ne yaptım ki ? Aynı arızayı 500 defa çözüp nereye bakılacağını bilmem suç oldu. Yada karşılığında para istemem suç oldu. İşte bence yazımın girişindeki üçkağıtçı elektrikçi dediğimiz kişilerin tam devreye girme zamanı.
Müşteri lamba yanmıyor deyince, gideceksin lambayı komple sökeceksin. Lambayı sevk ve idare eden anahtarın bozuk olduğunu, lambanın duyunun arızalı, kablonun da değişmesi gerektiğini ve lambayı besleyen sigortanın da değişmesi gerektiğini söyleyip. Ne varsa değiştirip iki dakikada çözüp isteyeceğin paranın 1 saat uğraşarak 3 katını isteyeceksin.
Ama hayır, hiç bir zaman başvurmadığım bir çözümdür. Benim de zamanım ve param değerli müşterinin de zamanı ve parası değerli. Umarım yazımı hem meslektaşlarım hemde siz değerli müşterilerimiz okur ve olayın sıkıntılı yönlerini anlarsınız.
Elektrikçi ne iş yapmaz ?
Elektrikçi sadece yapılarda iç veya dış tesisat ile uğraşan kişilerdir. Ev ve iş yerlerinde sadece ana elektrik sayacından sonra yönetmeliğe uygun değişim yapmak ile mükelleftir.
Çok sık karşılaştığımız sorunlardan biride, iş yerimize yada cebe gelen aramalarda müşterilerimiz tepkili bir şekilde yahu kardeşim beş saattir elektrik yok ne zaman gelecek ? sorusuyla karşı karşıya kalıyoruz.
Böyle bir durumda müşteriye ilk olarak şunu soruyoruz. Oturduğunuz binada sadece sizin elektriğiniz mi yok?
Evet cevabını alırsak müşterimizin dağıtıcı firma borçtan dolayı elektriğini kesmediyse daire panosu veya ana sayaç panosunda gerekli kontrolleri yaparak sorunu gideriyoruz.
Lakin müşterimiz hayır komple binada elektrik yok derse, dağıtıcı firmayı aramasını söylüyoruz. Alo 186 ile arıza bildirimi, sokak aydınlatma, kaçak ihbar, sayaç değişikliği ve mühürleme talebi, kesme-açma işlemleri, fatura itiraz ve borç sorgulama işlemlerini yapabilirsiniz.
Eğer elektrik dağıtım firması borçtan dolayı elektriğinizi kesti ise ödemeyi yaptıktan sonra yetkili dağıtım firmasının sayacı açmasını bekleyiniz.
Elektrikçi nasıl olunur ?
Eğer sizde elektrikçi olmak istiyorsanız. Öncelikle bu işe küçük yaşlarda başlamalısınız. Örneğin mesleğe başladığımda 15 yaşındaydım. 18 yaşıma geldiğimde elektrikçi kalfası oldum. Daha sonra ustalık belgemi aldım.
Tercihinize göre mesleki teknik liseye başlayıp aynı zamanda staj görerek yada bir ustanın yanında işe başlayıp meslek eğitim merkezine kayıt olup elektrikçi olabilirsiniz.
Sgk ve İşkur da Elektrikçi (Genel) meslek kodu ise 7411.04 olarak belirlenmiştir.
Herkese bol enerjili aydınlık günler dilerim. Bir sonraki Lara Elektrik blog yazımda görüşmek dileğiyle…